Brommapojkarnas backtalang Philip Rolke: Att vinna Gothia Cup och hålla nollan var speciellt

Dela detta

Philip Rolke, född 2006, kom till dåvarande BP P06-1 inför förra säsongen från sin tidigare förening IFK Lidingö. Säsongen som följde skulle komma att bli något utöver det vanliga, med vinster mer eller mindre vart man än ställde upp: Både i Sverige – Och utomlands mot motstånd på absolut världsnivå i sin ålderskull. Vi fick byta några ord med Philip Rolke om den förra och kommande säsongen.

Många som följer Fotboll24 hade en hel del med dig att göra under förra säsongen. Men nu var det ett tag sedan. Hur rullar livet och fotbollen? 

– Livet rullar på som vanligt, jag går i skolan och har fotbollsträningar som vanligt. 

Peter Kisfaludy lämnade nyligen sitt uppdrag som huvudtränare i BP P06-1 (som numera kallas BP U15 06-delen). Du hann med en säsong under Peter när du inför förra säsongen bytte från Lidingö till BP. Peter har berättat för mig vilken enorm utvecklingskurva du hade under din första säsong i BP, vad är dina egna ord om den säsongen och din personliga utveckling under Peter och Tom?

– När jag kom från till BP var jag i en katastrofal form. Jag hade varit skadad i cirka 4 månader innan jag började. Detta gjorde att det var tufft till en början. Så första halvan av säsongen var inte något vidare. Sedan efter ett tag kom jag igång mer och mer med kroppen och mig själv. Mer egenträning och bättre mat och sömn med mera. Och det gav resultat. Sen är det såklart tack vare Peter och Tom som hjälpte mig under säsongen och utvecklade mig till den fotbollsspelare jag är idag.

Det var en galen förra säsong, nu med lite distans, vilken händelse gjorde störst intryck på dig under säsongen?

– Det är svårt att välja ut just en händelse för det hände så himla mycket under 2019. Men min mest speciella känsla var ändå att vinna Gothia Cup, den största ungdomsturneringen i världen. Inte bara det utan även att vår målvakt Angelo Melkemichel höll nollan under hela turneringen vilket gör oss till ett av få lag (kanske det enda) som har hållit nollan och gjort 81 mål i Gothia Cup.

Nog talat om förra säsongen. Du är numera roterande kapten har jag hört tillsammans med Fabian Andersson I BP U15 06-delen. Hur har det fungerat hittills att axla kaptensrollen?

– Det funkar bra måste jag ändå säga. Jag trivs med att styra laget och driva på energin på träningarna och matcherna. 

Ni deltar fortfarande inte i Sanktan, utan det är träningsmatcher som vanligt som gäller. Har ni lyckats hitta några lag som kan ge er ordentligt motstånd, eller är det fortfarande svårt med det inom Sveriges gränser?

– Det är faktiskt väldigt svårt att hitta bra motstånd i Sverige. Vi har haft rätt dåliga matcher nu i början av säsongen. Dock så deltar vi i P15 Regional men nu så har ju denna skjutits upp på obestämd framtid vilket gör att vi får fortsätta att lira halvdåliga träningsmatcher. Men det är inget som påverkar mig speciellt. Så länge vi får lira under dessa tider så är jag nöjd.

Det är en speciell tid med coronasmittan, som verkligen drabbat fotbollen. Hur har det påverkat dig?

– Coronasmittan har inte påverkat mig något särskilt. Träningarna flyter på som vanligt och vi har minst en match på helgen. Men jag kan förstå de lag som ställer in sina träningar och så vidare.

Vad är målsättningarna och tankarna inför kommande säsong?

– Jag känner mig ganska lugn och trygg inför denna säsong. Trots det att vi hade en så bra förra säsong som jag tror att vi aldrig kommer att toppa. Och vår huvudtränare Peter Kisfaludy och assisterande tränare Tom Linder som är omöjliga att ersätta i mina ögon har lämnat laget. Men vi har en ny tränare, Oscar Wigart och en ny assisterande tränare i Simon Cavallin som har tagit över laget nu denna säsong. Jag är inte orolig över att vi kommer tappa något för jag vet att Oscars planer inför 2020 är bra och vi kommer göra lika bra resultat i år som förra.

Dela detta

Related articles

Comments

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter