Rödeby P05 startade ny förening efter medias hetsjakt

Dela detta

Tre månader in på det nya året så deltog talangfulla Rödeby AIF P05 i Tipselit Cup i Jönköping. Ett äventyr där man spelade en fin fotboll och vann samtliga matcher mot några av Sveriges bästa lag bland 05:or. Men istället för glädje och firande så förvandlades vardagen kort därefter till ett levande helvete för ledare och spelare i laget. En missnöjd förälder valde att hänga ut laget på Facebook och senare i tidningen och radio – Vilket ledde till en enorm mediastorm mot det unga laget.

Dåvarande Rödeby AIF P05 (numera FC Rödeby) har imponerat folk från hela landet då man genom åren etablerat sig som ett av Sveriges bästa 05:lag. Något man kanske inte hade förväntat sig av ett lag från en plats med drygt 3400 invånare. Men uppenbarligen så har ledarna kunnat erbjuda killarna en gedigen och uppriktigt bra fotbollsutbildning, något som lett till fina framgångar i många välkända fotbollscuper, mot några av Sveriges absolut bästa 05-lag. Bland annat så spelade man sommaren 2018 final mot Gothia Cup-vinnarna Brommapojkarna P05-1 i inofficiella SM för 13-åringar i Lomma – Och BP’s erfarne tränare Peter Kisfaludy var mäkta imponerad av Rödeby.

Framgångarna har gjort att folk från hela Sverige plötsligt känner till lilla Rödeby. Man skulle faktiskt kunna påstå att laget har satt Rödeby på kartan. Väldigt imponerande för ett gäng 14 åriga pojkar och fyra ideellt arbetande tränare.

Men i Mars 2019 så skulle den glada sagan – åtminstone tillfälligt – Få ett abrupt slut. Laget hade deltagit i en fotbollsturnering i Jönköping och hade inför turneringen valt att låna in 3 spelare som till vardags tillhör en annan klubb på grund av hastiga skador och sjukdom.

” Vi har lånat in dessa spelare vid ett tidigare tillfälle då vi deltog i en cup med 2 lag och vi helt enkelt var för få spelare. Sedan har dessa killar själv valt att delta i några av våra träningar för att känna på vår miljö och få ett utbyte. Det var därför naturligt för oss att tillfråga dessa spelare.”, säger en ledare.

Något som nyligen hade införts bara någon månad innan turneringen i Jönköping var föreningens gemensamma policy: Den så kallade ”Blå linjen”: Enligt den policyn så borde ledarna i laget ha pratat med den som är ungdomsansvarig i föreningen i samband med uttagningen, något man missade att göra och erkänner var ett misstag.

Här begicks ett misstag. Det har vi erkänt både för föräldrar, spelare och styrelsen. Det kom väldigt hastigt och vi pratade inte med den som är ungdomsansvarig i föreningen. ”, berättar en ledare

När man sedan återvände hem till Rödeby så valde pappan till en spelare som ej blev uttagen till turneringen att hänga ut laget på Facebook. Detta ledde till att laget hängdes ut på flera nyhetssidor och allt det positiva som man byggt upp genom åren raserades på en dag.

Jag kan tänka mig att ni alla har lagt ner enormt mycket tid genom åren på detta lag. Hur kändes det egentligen för er att bli uthängda på detta sätt?

” Vi är fyra ledare här i ledarstaben. Tre av oss har haft laget i tio år och en av oss har varit med i fyra. Och som du säger så har vi lagt ner tusentals timmar ideellt på detta genom åren. Vi har självklart mått väldigt dåligt efter allt detta, men allra värst har det varit för barnen. De är fjorton år gamla och högst medvetna om vad som sägs och skrivs om laget i media. Men även våra fruar och anhöriga har mått dåligt och påverkats av detta, till och med på arbetsplatsen då det blossats upp så enormt. ”, säger en ledare.

En annan ledare berättar om hur vissa pojkar i laget blivit så pass illa berörda av uthängningen att man valt att stanna hemma från skolan. Det ska till och med ha förekommit situationer där lärare i spelarnas skolor ifrågasatt spelarnas val att spela i laget, med tanke på de uppgifter som skrivits i media.

Det måste ju ha varit en enorm stolthet att tillhöra detta talangfulla lag för pojkarna. Upplever ni att det förvandlades till något helt annat, kanske till och med att man skämdes lite över att tillhöra laget, efter denna uppståndelse kring laget?

” Självklart har det blivit lite så. Allt det positiva man byggt upp genom åren på något sätt raserades på grund av ett inlägg, av en missnöjd förälder. Sen måste jag säga att jag inte förstår hur lokalmedian i Blekinge tänker. Det har skrivits massor om detta den senaste tiden, och alltid har det varit negativt vinklat. ”, svarar en ledare.

Men en sak som man verkligen vill vara tydlig med är att laget inte bedriver en spetsverksamhet. I laget finns det en blandad nivå hos spelarna och man deltar i väldigt många cuper just för att alla ska få möjlighet att spela så mycket som möjligt.

” Om ett gäng från laget åker iväg på någon cup med lite högre nivå så ser vi alltid till att ge våra övriga spelare samma möjligheter i en annan cup. Det finns inget annat 05-lag i Blekinge som deltar i fler cuper än oss. Så faktum är att de som spelar minst i vårt lag, ändå spelar mer än de som tillhör något annat 05-lag i Blekinge. Men tyvärr så har media valt att enbart fokusera på denna incident och gjort det till en jättegrej. ”, förklarar en ledare.

Föreningens ordförande gick tidigt ut i media och lovade att konsekvenser var att vänta för laget efter att föräldern gick ut med sitt missnöje offentligt. Detta skedde enligt ledarna innan hon överhuvudtaget hade kontaktat dem kring händelsen.

Ledarna har flera gånger påpekat att man inte har något emot föreningens så kallade ”Blå linje”, men förutom föreningens gemensamma policy så hade man valt att ta fram specifika krav, speciellt ämnade för Rödeby P05. Regler som innebar att ledarna mer eller mindre var helt beroende av styrelsens godkännande i flera av sina viktiga beslut kring laget.

” Vi kände att dessa krav förhindrade oss från att ge våra barn den fotbollsutbildning som vi vill ge dem. Att bedriva en verksamhet under dessa förutsättningar hade inte gjort det möjligt att fortsätta utveckla våra barn. Vi kände att det inte skulle fungera och att vi skulle behöva lägga ner mer eller mindre en halvtidstjänst enbart på administrativa sysslor. Det var då vi tog beslutet att lämna föreningen. Vi hade varit helt bundna.”, berättar en ledare.

Bland kraven som föreningen, alltså Rödeby AIF, lade fram, så fanns bland annat ett krav om att laget skulle redovisa utförlig statistik kring träningsnärvaro och laguttagningar och det skulle dessutom finnas 2 ”Goda män” som i övrigt inte hade något alls med laget att göra. Deras uppgift var att delta i varje beslut kring laget vilket kraftigt hade förhindrat tränarna från att ta egna beslut kring laget.

” Det kanske hade fungerat om man hade varit anställd av någon klubb. Men vi är ideella föräldrar som gör detta på vår fritid och då känner vi att man måste kunna få känna att man har något form av förtroende för vårt arbete. Känslan att ständigt ha kontrollanter efter sig, att ständigt vara rädd för att göra fel och inte kunna ta egna beslut gjorde att vi inte såg någon annan utväg än att lämna föreningen. ”, förklarar en ledare.

Ledarna berättar att både spelare och föräldrar har varit väldigt positiva till beslutet att lämna Rödeby AIF och starta en egen förening: FC Rödeby. Man berättar dessutom stolt att av sina totalt 23 spelare, så har hela 20-21 spelare valt att följa med till den nya föreningen. Man vill även belysa att man inte lämnade skutan med enbart de spelare som ligger långt fram i sin utveckling. Tvärtom så fick man istället med sig en bred trupp där spelarna ligger på en varierad nivå i sin utveckling.

Men trots all storm kring laget så har även stödet funnits från olika håll och kanter i hela landet.

” Vi har fått väldigt mycket stöd från hela landet. Framför allt från folk som kanske har lite mer kunskap om fotboll och om vad som krävs för att ta sig till den nivå som våra grabbar faktiskt spelar på idag. Och självklart känns det skönt, för dessa personer vet hur det fungerar och att vi erbjuder en bra verksamhet för våra spelare. ”, säger en av ledarna.

Den nya föreningen FC Rödeby är startad och det råder en god stämning bland föräldrar och spelare. En förväntansfull känsla har lagt sig kring laget och man ser fram emot att återigen ta sig ut i landet och bjuda på fin fotboll. Man berättar även om hur stolt man är över killarnas fina fotboll den senaste tiden, trots all uppståndelse som har varit. Något som skänkt styrka till ledarna och motivation att slutföra det nya projektet och ge pojkarna fortsatt möjlighet att existera som gemensam grupp och talangfullt lag.

” Just nu håller vi ledare på att ta fram några förslag på logotypes och lagkläder. Vi tänkte att spelarna skulle få besluta ”, berättar ledarna glatt.

” Det är självklart en hel del arbete kvar. Men vi är inne i seriesystemet i Blekinge och ser på något sätt ljuset i tunneln efter fyra väldigt jobbiga och tuffa veckor. Det börjar blåsa positiva vindar och vi hoppas att vi kan fortsätta bjuda på fin fotboll när vi reser runt i Sverige framöver. ”, fyller en annan ledare i med.

Ledarna berättar att man tror att det i grund och botten handlar om avundsjuka, men att man ändå är hoppfull om att lagen man möter runtom i Sverige uppskattar deras fotboll. Något som redan bekräftats från flera olika håll och kanter sedan innan. Ledarna berättar även att man tror att en hel del personer innerst inne tycker om det laget gör, men att det kanske inte är något man vill nämna öppet då det varit väldigt mycket uppståndelse kring laget.

Jag, Henrik från Fotboll24 önskar FC Rödeby all lycka till inför kommande säsong och framtid.

Dela detta

Related articles

Comments

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Share article

spot_img

Latest articles

Newsletter